Правильне харчування при менструації

Правильне харчування при менструації

Менструальний цикл супроводжує жінку практично всю її свідоме життя. Під час місячних жіночий організм потребує особливої ??турботи.

Багато в цей період заборонено: наприклад, походи в лазню і інтенсивні тренування.

Особливим повинен бути і раціон дівчини. Як харчуватися під час місячних і підібрати меню харчування при менструації?

Особливості

Для менструального циклу характерно інше функціонування організму, ніж у звичайний час. Харчуватися під час місячних необхідно збалансовано. У першій половині циклу жіночий організм налаштований спалювати жир, тому необхідно забезпечити його потрібною кількістю енергії. У цьому вам допоможуть складні вуглеводи – рис і гречка, макарони з твердих сортів пшениці, молодий варену картоплю і цільнозерновий хліб. Норма споживаних вуглеводів в день – 3-4 грами на 1 кг ваги.

У другій же половині циклу необхідно внести корективи в раціон. Для організму в цей період характерно накопичення жиру, тому харчування при менструації сплануйте так, щоб в ньому переважали білкові продукти (0,5-1,5 грама на 1 кг ваги). Також варто обмежити себе в споживанні солоної і гострої їжі. Обов’язково зробіть раціон стравами, багатими залізом – морепродукти, яловича печінка і гречана каша.

Корисні продукти

З початком циклу жінка відчуває занепад сил, втома, сонливість і різку зміну настрою. Не менш поширеним симптомом є звірячий апетит. Навіть після щільного обіду дівчат нерідко тягне з’їсти солодкі або борошняні вироби. З точки зору дієтології, така потреба називається не інакше, як «вуглеводної спрагою». Ті, хто не може контролювати свій апетит, неминуче набирають пару зайвих кіло за час критичних днів.

Щоб подолати голод і правильно харчуватися під час місячних, необхідно знати, які продукти найбільш корисні для жіночого організму в цей період:

Зелені овочі

Брокколі, болгарський перець, зелений салат і стручкова квасоля – одні з найцінніших продуктів для харчування при менструації. До складу зелених овочів входять такі незамінні речовини, як калій, магній і кальцій, що значно полегшують болі в нижній частині живота і скорочують інтенсивність виділень. Зокрема, відварна капуста брокколі з високим вмістом фолієвої кислоти нормалізує рівень естрогену в крові, а також запобігає затримці рідини в організмі.

Молочні продукти

Нерідко в критичні дні жінка відчуває ниючий біль в суглобах і попереку через те, що не знає, як правильно харчуватися під час місячних. Варто відзначити, що більшість симптомів ПМС пов’язано з дефіцитом кальцію. Щоб звільнити себе від неприємних відчуттів і зробити процес більш комфортним рекомендується включити в харчування при менструації молочні продукти – сир, молоко і несолону бринзу, вершкове масло в невеликих кількостях, курячі яйця.

Горіхи

Мигдаль, кедровий і волоський горіх. арахіс та інші надають на жіночий організм особливе сприятливу дію. Невелика жменька горіхів в день, включена в харчування при менструації, сприяє не тільки угамування голоду, але і нормальному обміну речовин. Ненасичені жирні кислоти, що містяться у всіх видах горіхів, зменшують м’язові болі. Норма споживання цього продукту в день для харчування при менструації не повинна перевищувати 100 грам: все, що вище цієї межі, неминуче піде в надлишкову вагу.

  • YouTube Video

_0.34MB/0.00369 sec